Od kubka mleka do osełki masła

Od kubka mleka do osełki masła

Jak powstaje masło?

Większość dzieci lubi mleko i jego przetwory. Zapraszamy Was do wiejskiej obory, gdzie czeka na uczestników sztuczna krówka Bablina, która wielką cierpliwość dla adeptów, uczących się sztuki ręcznego dojenia krowy. W tym czasie uczestnicy poznają wszystko o życiu krówki, o tym co można wykonać z mleka. Potem pod czujnym okiem animator poznają technikę wyrabiania masła z wiejskiej śmietany od dziadka Edka. A poznanie tej techniki, odbędzie się poprzez samodzielne wykonanie masła w maselnicach. Każde dziecko zabierze z sobą efekt swojej pracy czyli ubite masło ze sobą.

Celem warsztatu jest pokazanie techniki wyrobu masła, a nie jego degustacja, gdyż nie jest to warsztat kulinarny.

Od kubka mleka do osełki masła

Program warsztatu

  • Kilka słów o krowie…
  • Nauka dojenia krowy. Omówienie „ Co z tym mlekiem można zrobić…”
  • Wykonanie samodzielne masła- poznanie techniki ręcznego wyrobu masła.
  • Zwiedzanie Chaty Zielarskiej.
  • Zwiedzenie Wiaty Garncarskiej.
  • Poznanie ziół w Ziołowym Ogrodzie Kupały.
  • Odwiedziny w naszym Zwierzyńcu Wiejskim: miniaturki kózek, królików, kur, kaczek i bażanta.
  • Omówienie dawnego sprzętu użytkowego.
  • Poczęstunek: czekoladowa babeczka i kompot dla każdego uczestnika warsztatów.
  • Kawa, herbata gratis dla opiekunów

Program warsztatu

Wiek uczestników: 5+
Czas pobytu: do 2,5 godziny.
Wejście grup zorganizowanych do zagrody o godzinach: 08:30; 11:10

Galeria

Nasza galeria

Sprawdź zdjęcia z wspólnej produkcji masła podczas warsztatów!